Voor en nadelen

Hieronder staan de voor en nadelen van de Garmin Vivoactive 4 / 4S smartwatch

Voordelen:

 • Goede fitness tracking features
 • Altijd verbonden met smartphone
 • Goede prijs

Nadelen:

 • Zwaarder dan Vivoactive 3
 • Display aan donkere kant
 • Lage batterijduur sportfanaat

Garmin Vivoactive 4 / 4S: de basis

De Garmin Vivoactive wordt geleverd in twee varianten: de 4 en 4S horloge. Wat de basis features zijn van de horloges leggen we nu uit. Later in deze review wordt er uitgebreider gekeken naar nieuwe opvallende features.

Garmin Vivoactive 4

Met een doorsnede van 45 mm is de Garmin Vivoactive 4 de grootste van de twee varianten. De display van het horloge is 1,3 inch groot en bestaat uit een touchscreen. Bij normaal gebruik van de horloge gaat de batterij 8 dagen mee. Bij gebruik van muziek en de GPS zal je 6 uur met het horloge kunnen doen. Het horloge is waterbestendig, zodat zwemmers en andere watersporters de smartwatch ook gemakkelijk kunnen gebruiken.

Garmin Vivoactive 4S

De Garmin Vivoactive 4S is met een doorsnede van 40 mm en een scherm van 1,1 inch kleiner dan de Vivoactive 4. Bij een normaal gebruik van het horloge kan de batterij 7 dagen lang mee gaan. Wanneer je gebruikt maakt van de GPS en muziekmodus kan de smartwatch 5 uur lang gebruikt worden. Net zoals de Garmin Vivoactive 4 heeft de 4S variant een touchscreen en is het waterbestendig.

Het design

Over het design van de Garmin Vivoactive 3 waren de meningen bij de release van het sporthorloge gemengd. Het is een prima standaard design voor een horloge, maar je gaat het sporthorloge niet kopen voor slechts de looks. Met het uitbrengen van de Garmin Vivoactive 4 / 4S proberen de makers ook mensen met oog voor design te strikken. Naast het grotere display, de smallere rand en het glas dat een klein beetje over de rand buigt, ziet het horloge er al een stuk zakelijker en moderner uit dan zijn voorganger. Het sporthorloge is daarnaast te verkrijgen in verschillende kleuren. Zo is de Vivoactive 4 verkrijgbaar in zilver of zwart en is de 4S variant ook nog in goud of rosé goud aan te schaffen.

Wanneer we het scherm van de Garmin Vivoactive 4 / 4S even beter bekijken, valt ons  iets op. Het horloge heeft namelijk, in tegenstelling tot de ook nieuwe Garmin Venu, geen AMOLED display. Het AMOLED scherm op de Venu horloge toont alle beelden op het scherm dan ook haarscherp in vergelijking met de iets mindere display van de Vivoactive 4 / 4S. Daar staat wel tegenover dat het scherm van de Garmin Vivoactive 4 / 4 S makkelijk leesbaar is in de felle zon en altijd aan staat. Het scherm is tevens donkerder dan het scherm op de Garmin Vivoactive 3, wat het lezen van het display ietwat minder prettig maakt.

Garmin Vivoactive 4 / 4S vs Garmin Vivoactive 3

Als opvolger van de 3-serie verwacht je als consument natuurlijk veel nieuws van de Vivoactive 4 / 4S. Wanneer we kijken naar de nieuwe 4 serie kunnen we zeggen dat de Vivoactive 4-serie alles heeft overgenomen wat goed was aan zijn voorganger en zijn minpunten op de nieuwe versie verbeterd. Daarop bovenop heeft Garmin enkele nieuwe features toegevoegd.

 • Fitness-functie: Op de nieuwe Vivoactive zijn er nieuwe fitness-functies toegevoegd, die je helpen jouw dagelijkse gezondheidsdoelen te behalen.
 • Golffunctie: Het horloge beschikt over uitgebreide golfmetingen. Zo is het niet meer nodig om een horloge aan te schaffen voor te golfen. Met dit horloge heb je alles in een.
 • Body battery: De nieuwe Body Battery kan het energieniveau van je lichaam op ieder moment van de dag controleren. In andere woorden betekent dit ook wel dat het horloge je slaap, stressniveau en beweging kan meten.
 • PulseOx: Naast het meten van het energieniveau kan de Garmin Vivoactive 4 / 4S nu ook je zuurstofsaturatie peilen. Ideaal voor het sporten op grote hoogte.
 • Garmin Pay: Het is net zoals bij de 3-serie mogelijk om met de nieuwe Garmin smartwatch contactloos te betalen door middel van Garmin Pay. Hoewel in het begin alleen klanten van Rabobank, ING en ICS creditcard van de app gebruik konden maken, sluiten zich langzamerhand steeds meer banken aan.
 • Extra knop: De nieuwe smartwatch heeft twee knoppen in plaats van één knop zoals bij zijn voorganger het geval was. De extra knop is toegevoegd aan de zijkant van het horloge en maakt het navigeren door de verschillende functies van de smartwatch veel makkelijker.

Opvallende nieuwe features

Om de Garmin Vivoactive 4 / 4S spannender en unieker te maken dan de Vivoactive 3 serie, heeft Garmin een aantal innovatie features toegevoegd.

Overal en altijd muziek luisteren

In tegenstelling tot de Vivoactive 3 heeft de nieuwe 4-serie nu standaard een muziekmodus. Naast dat er niet betaald hoeft te worden voor deze functie, is het bij de Vivoactive 4 / 4S mogelijk muziek te laten afspelen via de streamingsdiensten Spotify, Amazon Music en Deezer. Dit is natuurlijk nutteloos als je niet voor deze streamingdiensten betaald. Daarom is het ook gewoon mogelijk om je eigen muziekbestanden op de smartwatch te plaatsen. Kost je alleen iets meer tijd.

De nummers van streamingdiensten kunnen ook gedownload worden. Om bijvoorbeeld nummers van Spotify te downloaden, klik je eerst de Spotify app op het horloge aan. Vervolgens moet je inloggen op de Garmin mobiel app. Hieruit kan je vervolgens kiezen tussen verschillende afspeellijsten. Het is dan mogelijk om nummers naar je sporthorloge te downloaden, mits je natuurlijk verbonden bent met een Wi-Fi netwerk. De eerste keer is het even een gedoe, maar naarmate je vaker liedjes download, gaat het proces snel.

Altijd verbonden met de Garmin Vivoactive 4 / 4S

Niets is zo onhandig om tijdens het sporten je telefoon mee te nemen, maar zonder telefoon de deur uitgaan, is dan vaak weer een stap te ver. Daar hebben de makers van Garmin dan ook iets op bedacht. Het is nu namelijk mogelijk om de Garmin Vivoactive 4 / 4S horloge met je smartphone te verbinden. Hierdoor is het mogelijk om telefoontjes aan te nemen, berichten te beantwoorden en je social media bij te werken. Je kan de smartwatch personaliseren door alleen de apps die voor jou belangrijk zijn te selecteren.

Geanimeerde workouts

Trainen zonder trainer: ideaal en ook nog eens goedkoop. Dit is nu mogelijk op de Garmin Vivoactive 4 en 4S. Op de smartwatch staan namelijk verschillende workouts voor cardio, krachttaining, yoga en pilates die te volgen zijn via het display op je horloge. Daarnaast zijn er talloze extra nieuwe workouts toegevoegd, zodat je altijd kunt sporten. Om de hardlopers ook tegemoet te komen, is het mogelijk om het horloge met Garmin Coach te verbinden. Garmin Coach geeft toegang tot verschillende trainingsschema's om je klaar te stomen voor bijvoorbeeld een 5K, 10K of een halve marathon. Tijdens het trainen worden deze schema's aangepast, zodat je altijd jouw persoonlijke trainingsschema bij de hand hebt. 

Body Battery

Een ander nieuwe feature is dat zowel de Garmin Vivoactive 4 als de 4S beschikken over Body Battery. Het programma heeft als doel dat je op elk moment van de dag kunt kijken of het een geschikt moment is om te gaan sporten of dat je beter even kunt uitrusten. Dit wordt bepaald door je hartslag, slaapritme, stressniveau en beweging te meten. Een hoge waarde van Body Battery geeft aan dat je lichaam helemaal in orde is om te gaan sporten. Bij een lage waarde kan je beter rustig aandoen en het rondje hardlopen even overslaan.

In eerste instantie klinkt het programma nutteloos, aangezien je toch gaat sporten wanneer je wilt sporten. Toch blijkt het in praktijk erg handig te zijn om even te controleren hoe je lichaam zich nu echt voelt en dan te beslissen of gaan sporten nu echt wel de juiste keuze is. Het is natuurlijk persoonsafhankelijk of iemand zich hieraan gaat houden, maar het is zeker een manier om je niet te overtrainen.

Wat kost de Garmin Vivoactive 4 / 4S?

Wanneer je overweegt een nieuwe sporthorloge aan te schaffen, dan speelt de hoogte van de prijs natuurlijk een belangrijke rol. Ondanks dat de Garmin Vivoactive 4 iets groter is en over een langere batterijduur bestaat, zijn de prijzen van de Garmin Vivoactive 4 en 4S nagenoeg hetzelfde. Het sporthorloge is te verkrijgen voor een prijs van ongeveer €299,99,-. Dit kan natuurlijk iets lager of hoger zijn, afhankelijk bij welke winkel je het sporthorloge aanschaft.

Is de Garmin Vivoactive 4 / 4 S écht je geld waard?

Wat kunnen we nu concluderen? Zoals we eigenlijk van Garmin gewend zijn, is de Garmin Vivoactive 4/ 4S weer een topper tussen de al reeds bestaande sporthorloges. Met verbeteringen ten op zichten van zijn voorganger en een aanvulling op de al reeds bestaande functies, kan je wel zeggen dat dit horloge weer een aanwinst is. Met name de veelzijdige sportfuncties die gepersonaliseerd kunnen worden, de waterdichte behuizing en gezondheidsmeters, is de sporthorloge uitermate geschikt voor diverse sporten en verschillende sporters.

Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, zijn de standaard muziekmodus, Body Battery en de nieuwe workouts niet dé redenen om je oude Garmin Vivoactive 3 te vervangen. Ook is de 6 uur batterijduur bij gebruik van GPS en muziek voor bijvoorbeeld lange wandelaars of het rennen van een marathon wel aan de erg lage kant. Maar wanneer je een oude sporthorloge hebt of niet tot de categorie fanatieke sporters behoort, dan is de Garmin Vivoactive 4 / 4S het horloge dat niet je niet alleen bijstaat bij het sporten, maar je veel meer biedt en daarom dan ook zeker je geld waard is.

InhoudVoor en nadelen
Garmin Vivoactive 4 / 4S: de basis
Garmin Vivoactive 4Garmin Vivoactive 4S
Het design
Garmin Vivoactive 4 / 4S vs Garmin Vivoactive 3
Opvallende nieuwe features
Overal en altijd muziek luisterenAltijd verbonden met de Garmin Vivoactive 4 / 4SGeanimeerde workoutsBody Battery
Wat kost de Garmin Vivoactive 4 / 4S?
Is de Garmin Vivoactive 4 / 4 S écht je geld waard?
Bekijk per categorie
Meest bekeken