Voor ieder wat wils: Garmin Fenix 6/ 6S/ 6X

De Garmin Fenix 6 komt in drie varianten: de Fenix 6, 6S en 6X. We zullen eerst de basisverschillen tussen de verschillende horloges gaan bekijken. 


Garmin Fenix 6S

Met 42 diameter is de Garmin Fenix 6S de kleinste variant van de nieuwe 6-serie. Het horloge heeft een 1.2 inch scherm en beschikt over 64 MB geheugen. Door de kleine pasvorm, past dit sporthorloge perfect om een vrouwenpols. Dit nieuwe type sporthorloge is, door de 10% verdunning, minder dik en hoog in vergelijking met de Fenix 5S.


Garmin Fenix 6

De middelgrote variant uit de nieuwe collectie Garmin sporthorloges is de Fenix 6. Met wederom een 64 MB geheugen maar een groter scherm van 1.3 inch en een diameter van 47 mm, verschilt deze van de Fenix 6S. Ook is de Fenix 6 verdunt met 7% in verhouding tot de Fenix 5.


Garmin Fenix 6X

Met een diameter van 51 mm en een 1.4 inch scherm, is de Garmin Fenix 6X het grootste sporthorloge uit de 6-serie. Het horloge is in vergelijking met zijn broertjes geadvanceerder. Zo heeft de smartwatch 32 GB geheugen en is de batterijduur beduidend langer. 

Wat is er nieuw aan de Garmin Fenix 6?

Als opvolger van de Garmin Fenix 5 serie verwacht je natuurlijk veel nieuwe features op de Fenix 6 serie. En dat klopt: we kunnen wel zeggen dat de Garmin Fenix 6 het meest complete sporthorloge is dat momenteel op de markt te vinden is.

 Nieuwe kenmerken

 • Behalve dat de Garmin Fenix 6X over meer geheugen en een betere batterij beschikt, kan het sporthorloge ook worden opgeladen middels een geïntegreerd zonnepanneeltje.
 • PacePro: PacePro is een programma dat je helpt om jouw tempodoelstellingen te behalen tijdens het rennen. 
 • De heatmaps uit de Fenix 5+ serie zijn nu zichtbaar op alle varianten uit de 6-serie.
 • Er zijn thema kaarten toegevoegd, zoals een outdoor thema of thema in het donker.
 • De Garmin widgets kunnen tot 1/3 van het scherm verkleind worden, waardoor je 3 widgets op één scherm kan bekijken.

Nieuwe sport functies

 • De nieuwe 6-serie kan de hartslag via de pols nu ook onder water meten. Perfect voor tijdens het zwemmen.
 • Er zijn 2000 kaarten van ski-gebieden toegevoegd.
 • Het sporthorloge beschikt nu over golfkaarten.
 • De Garmin Fenix 6 serie maakt nu meerdere datavelden per pagina zichtbaar. Voor de 6 en 6S zijn dit zes velden. Bij de Garmin Fenix 6X zijn dit er zelfs acht.
 • Trendline. Bij trendline worden voltooide routes bij een workout opgeslagen, waarna de populaire routes worden weergeven. Deze routes waren bij de Fenix 5 serie niet zichtbaar, maar in de nieuwe serie wel.

Nieuwe ontwikkelingen rondom de batterijduur

 • Power Modes: het horloge beschikt over een speciale power functie waarmee je verschillende batterij modussen kunt instellen, waarbij je kan zien hoelang de batterijduur is bij een bepaalde activiteit.
 • Power Manager: deze functie toont aan wat de invloed is van een gekozen instelling op de batterijduur in uren.
 • Ultra-low battery mode: wanneer je deze modes inschakelt, heeft je Fenix 6 of 6S horloge een batterijduur van 80 dagen. Dit is zelfs bij de Fenix 6X 120 dagen, bij gebruik van de basis horlogefuncties.

Het verschil tussen de Garmin Fenix 6 Base en Pro serie

Zoals eerder vernoemd zijn er twee series binnen de Fenix 6 serie, namelijk de Pro en Base. Het verschil is met name te zien aan het feit dat de Pro versie over meer functies beschikt dan de Base. Zo beschikt de Pro over een muziekfunctie, kaartenfunctie en WiFI. 

Bij de Fenix 6 en 6S modellen kan je kiezen tussen de Base en Pro versie. De Fenix 6X wordt standaard als een Pro model geleverd. Kijkend naar de vorige Fenix 5 serie kan gesteld worden dat de Fenix 6 Base een nieuwe versie is op de Garmin Fenix 5. De Garmin Fenix 5 plus is vernieuwd en in het jasje gestoken van de Garmin Fenix 6 Pro.

De basisfuncties van de Garmin Fenix 6

Ondanks de vele varianten en soorten van de Garmin Fenix 6 , beschikt het sporthorloge over een aantal basisfuncties die op alle varianten beschikbaar zijn.

 Widgets

Vanuit de homescreen kun je verschillende widgets aanklikken, zoals de agenda of het aantal stappen. Zoals eerder vermeld is het nu mogelijk om op de Fenix 6-serie meerdere widgets op één pagina te tonen.

Slaap- en zuurstofmeter

Naast de widgets zijn er een aantal handige basisfuncties, zoals de sleeptimer die je slaap meet en alle informatie daarover toont. Daarnaast beschikt de Fenix 6 net zoals zijn voorganger over de Pulse Ox meter. Met behulp van de Pulse Ox sensor word je zuurstofsaturatie gemeten. Dit is de hoeveelheid zuurstof die je in je bloed hebt, wat handig is om te weten bij het sporten op grote hoogtes. Het meten van de hoeveelheid zuurstof blijkt echter wel lastig te zijn. De Garmin Fenix moet namelijk erg stil worden gehouden om een goede meting te krijgen. De functie is daarom met name handig om je zuurstofniveau tijdens het slapen te meten.

Sportactiviteiten

Ondanks dat de Garmin Fenix 6 veel meer is dan een sporthorloge, is de gadget in eerste instantie natuurlijk ontworpen om te sporten. Met de smartwatch kan je dan ook veel sportactiviteiten meten. Dit gaat zowel om hardlopen en wandelen, tot aan fietsen, snowboarden en zwemmen. Bovendien kun je ook kiezen uit een groot scala aan opties die bij de fitness te vinden zijn, zoals krachttraining, yoga of stairstepper.

Ondersteuning voor meerdere sensoren

Zoals we al bij de Fenix 5 zagen, ondersteunt de Garmin Fenix 6 ook talloze sensoren:
Bluetooth koptelefoon, snelheidssensor en cadanssensor, HRM, vermogensmeter, VIRB action camera's, Footpods, Shimano Di2, Garmin Tempe sensor, Garmin RD Pod, elektronische fietssensoren, Muscle O2 en Garmin InReach.

Opvallend: nieuwe spannende features

De nieuwe serie sporthorloges van Garmin beschikt naast de zojuist genoemde nieuwe kenmerken ook uit een aantal innovatieve snufjes.

Opladen met zonnepanelen

Om tijdens het hardlopen niet met een lege batterij te komen zitten, hebben de makers bij de Garmin Fenix 6X iets nieuws bedacht: een sporthorloge dat oplaadt middels zonnepanelen. Door een strip van niet meer dan 1mm breed in het display van de horloge, wordt de horloge bij blootstelling aan zonlicht opgeladen. De strip beschikt over een fotovoltaïsche zonnecel met een niveau van 100%, wat in andere woorden ook wel betekent dat het horloge 100% van de zonkracht kan gebruiken en omzetten in energie. Onder het display is tevens een paneel bevestigd met een fotovoltaïsche level van 10%. Het kan dus beduidend minder zonkracht omzetten tot energie, maar het paneel is wel een stuk groter dan de strip.

Contactloos betalen met Garmin Pay

De hele Garmin Fenix 6 serie beschikt over Garmin Pay. Door het speciale Garmin betaalprogramma hoef je niet meer je portemonnee tijdens het sporten mee te nemen, maar betaal je gemakkelijk contactloos met het sporthorloge. Belangrijk om te weten is dat Garmin Pay vooralsnog niet door alle banken ondersteund wordt. Om contactloos te kunnen betalen moet je een bankrekening hebben bij de Rabobank, ABN Amro of ICS creditcard. Ben je geen klant bij een van deze banken? Langzamerhand sluiten wel meerdere banken bij het betaalprogramma aan, waardoor jij binnenkort wellicht ook wel kan betalen met het horloge.

PacePro

De PacePro is speciaal ontwikkeld om je tijdens het hardlopen te ondersteunen om jouw tempodoelstellingen te bereiken. Het programma is erg vergelijkbaar met de bekende PaceBand, die onder renners populair is. De PacePro biedt jou hiermee een hardloopschema aan, maar dan geheel digitaal.

Maar hoe werkt de PacePro dan? Om een doelstelling op jouw hardlooproute aan te maken, moet je ten eerste een route kiezen op Garmin Connect of op het horloge zelf, wanneer je de Garmin Pro hebt. Kies vervolgens een doel. Je kan een doeltijd of doel pace kiezen voor de uitgekozen route. Op het scherm is vervolgens de route uitgestippeld in kilometers of miles, waarbij ook de doelpace in de door jou uitgekozen snelheidsaanduiding wordt weergeven. Daarna is het tijd om je hardlooproute te specificeren. Aan de hand van de instellingen kun je bijvoorbeeld aangeven of je negative splits (langzaam beginnen, snel eindigen) of juist het omgekeerde wilt rennen. Wanneer je heuvels loopt is het interessant om de route niet in kilometers of miles op te delen, maar in uphill en hill secties.

Wat kost de Garmin Fenix 6 serie?

De belangrijkste vraag van deze review is waarschijnlijk toch wel: wat kost een Garmin Fenix 6 horloge? Hoeveel je betaalt voor het sporthorloge is afhankelijk van welke variant en serie je kiest.

Garmin Fenix 6 & 6S
BASE: €599,-
PRO: €699,-
Sapphire: €799,- (de prijs voor speciale modellen gaan tot €899,-)

Garmin Fenix 6X
Pro: €749,-
Sapphire: €849,- (de prijs voor speciale modellen gaan tot €949,-)
Pro Solar: €949,-/ €1099,-

Oordeel: is de Garmin Fenix 6/ 6S/ 6X je geld waard?

We kunnen wel zeggen dat de Garmin Fenix 6 over alles én zelfs meer beschikt wat een sporter nodig heeft. Maar de vraag is: hoeveel en welke van deze features ga je nu echt gebruiken? 

Als we kijken naar het algemene plaatje is de langere batterijduur toch wel de belangrijkste verbetering ten opzichte van de Garmin Fenix 5. Gebruikers klaagden bij de voorganger Fenis 5S al langer over een ongewoon snel batterijverbruik. Hier hebben de makers duidelijk gehoor aan gegeven en verbeterd in de nieuwe 6-serie. Mocht de batterij toch sneller leeg zijn dan gepland, dan is de oplaadoptie middels zonnepanelen natuurlijk ook een handige uitkomst. Door de vele ingebouwde technologische snufjes, loopt dit sporthorloge volgens ons voor op zijn concurrenten.

Kent de Garmin Fenix 6 dan geen negatieve kanten? Jawel. Naast dat het aanschaffen van het sporthorloge een kleine investering is, beschikt het horloge ook over opvallende krommingen in de GPS . Maar ondanks dit, is de Fenix 6 een mooie toevoeging aan de Garmin sporthorloge collectie.

Conclusie: is het het waard om zó diep in de buidel te tasten voor een sporthorloge? Voor de hoge prijs van het sporthorloge staan een aantal technologische hoogstaande innovaties tegenover, waar je de komende jaren veel plezier van zal hebben. Het is persoonsafhankelijk of je alle features, waar dit sporthorloge over beschikt, echt gaat gebruiken en daar dan ook een bedrag van €599+ tegenover wil zetten. We kunnen in ieder geval concluderen dat wanneer je kiest voor de Garmin Fenix 6, je als sporter zeker waarde krijgt voor je geld én zelfs meer dan dat.

InhoudVoor ieder wat wils: Garmin Fenix 6/ 6S/ 6X
Garmin Fenix 6S Garmin Fenix 6 Garmin Fenix 6X
Wat is er nieuw aan de Garmin Fenix 6?
 Nieuwe kenmerkenNieuwe sport functiesNieuwe ontwikkelingen rondom de batterijduur
Het verschil tussen de Garmin Fenix 6 Base en Pro serie
De basisfuncties van de Garmin Fenix 6
 WidgetsSlaap- en zuurstofmeterSportactiviteitenOndersteuning voor meerdere sensoren
Opvallend: nieuwe spannende features
Opladen met zonnepanelenContactloos betalen met Garmin PayPacePro
Wat kost de Garmin Fenix 6 serie?
Oordeel: is de Garmin Fenix 6/ 6S/ 6X je geld waard?
Bekijk per categorie
Meest bekeken