Revalideren met hartslagmeter

Hartslagmeter bij revalidatie

Wanneer je revalideert van bijvoorbeeld een hartaanval of andere hartaandoening, dan is trainen met een hartslagmeter van levensbelang. Letterlijk, want bij een te hoge hartslag kunnen er serieuze problemen optreden. Het is echter wél van belang om te bewegen en te trainen, dus een hartslagmeter is dé oplossing. Revalideren met een hartslagmeter gaat nagenoeg altijd onder supervisie van een revalidatie arts, maar wanneer je zelf wil gaan wandelen of even een kwartiertje op de crosstrainer wil staan wanneer je arts niet beschikbaar is, dan kun je je hartslag in de gaten houden via je hartslagmeter.

Instellen van hartslagzones

Wanneer je niet boven een bepaalde hartslag mag komen tijdens je training, dan is het verstandig om een "veilige zone" in te stellen op je hartslagmeter. Dit betekent dat je een trilsignaal of piepsignaal krijgt zodra je hartslag boven een vooraf ingestelde waarde komt. Het is verstandig om deze extra veilig in te stellen door bijvoorbeeld nog 10 slagen extra onder het door je arts aangegeven maximum in te zetten. Zo zit je altijd veilig.

LET OP: Vul trainingen áltijd in in overleg met je arts, en hou je hier aan! Hij zal aangeven wat wel en niet mag.

Geïntegreerde hartslagmeter of hartslagband?

Wanneer je je hartslagmeter uitsluitend voor trainingen gaat gebruiken, dan kun je kiezen voor een hartslagmeter met aparte hartslagband, aangezien deze over het algemeen nét iets betrouwbaarder is. Echter, vaak dien je bij een hartaandoening of tijdens het revalideren van een hartaanval / infarct ook regelmatig je rusthartslag te noteren. Het is dan te veel gedoe om telkens de hartslagband om te doen. In dat geval is het raadzaam om te kiezen voor een goede hartslagmeter met een geïntegreerde hartslagmeter. Deze zijn tegenwoordig echter nagenoeg net zo nauwkeurig als die met een aparte hartslagband, dus het is absoluut een goede koop.

Terug naar overzicht